Наименование на инициативата:

Да възстановим параклиса „Свети Георги“ – любимо място на всички сливналии“

През 2006 г. група приятели решихме да стартираме кампания и подготовката на проект за възстановяване на параклиса „Свети Георги“ на Бармук баир в Сливен.
Почистихме местността, разчистихме руините на параклиса и консервирахме зидовете. Направихме голяма указателна табела, маса и пейки за сядане. Ремонтирахме чешмата на аязмото и надписа на паметника издигнат там през 1934 г.

Мото на проекта:

„Гражданино, мисли и работи за града си. Пази и обичай България“ – 1934 г.

Историята: „Всеки град има своите символи, своите особено ценни и скъпи на хората места. Край Сливен, на югоизточния склон на връх Бармука има местност, скътана в гората от черен бор. От почти два века изворът, а по-късно и построената на негово място чешма са били притегателно място за сливналии в деня на Св. Великомъченик Георги Победоносец. Няма точни сведения кога е бил построен първия храм в близост до чешмата, но е сигурно, че в края на XIX век там са личали останките на църквата „Св. Георги“. В началото на XX век е изградена нова, малка църква, която заедно с прилежащите и постройки през 1931 г. е била дарена от специален комитет на храм „Св. Димитър“. Така една живописна част от връх Бармук става църковен имот.“

Подкрепете проекта във Фейсбук http://www.facebook.com/group.php?gid=122606627767931

Преди изпълнението на проекта: